Hur går asfaltering till?

Idag ska vi kika närmare på det här med asfaltering och gå igenom hur hela processen går till. Innan vi börjar prata om asfaltering själva så är det viktigt att förstå vilken typ av yta man vill asfalta. Asfaltera kan man nämligen inte bara varsomhelst, det finns en process och en metod bakom. Man börjar alltid med att förbereda ytan och se till att den är i bra skick. Detta görs genom att rengöra ytan från ogräs, mossa och eventuellt lera. Ytan ska vara torr och ren innan asfalteringen kan påbörjas.

När ytan är rengjord och klar för asfaltering så är det dags att börja lägga asfalten. Asfalten kommer i form av små kulor som först mals ner till en jämn massa. Denna massa sprids sedan ut över ytan och jämnas till med en speciell plog. När asfalten är jämnad ut så får den ligga och svalna till en temperatur på cirka 100 grader. När den har svalnat tillräckligt mycket så är det dags att börja kompaktera ytan. Detta görs med en speciell maskin som kallas för en vägkross. Vägkrossen jämnar ut asfalten och ser till att den är kompakt.

När asfalten har svalnat och kompakterats så är den klar för trafik. Man bör dock ha i åtanke att asfalten behöver sättas sig ordentligt innan man börjar använda ytan på allvar. Detta tar ungefär 24 timmar så det är viktigt att inte börja använda den nya asfalterade ytan för tidigt. Asfaltering är en process som kräver lite tid och tålamod, men resultatet blir alltid ett fantastiskt resultat om man tar hjälp av någon som kan detta. En asfalterad yta är både snygg och funktionell och kommer att tillföra mycket värde. Hoppas detta inlägg var till hjälp för någon! Tveka inte på att ställa frågor om ni undrar någonting mera!

//Joakim i Enköping