Vill du jobba med plattsättning?

Kakelsättning är ett otroligt mångsidigt yrke som gör att du kan arbeta med både stora och små projekt. Vare sig det handlar om ett klassiskt rutigt kakelmönster i köket, slående keramiska mosaiker för badrumsväggar eller moderna steninläggningar för ett stort hallgolv kan kakel hjälpa dig att förverkliga dina visioner. Med rätt verktyg och vägledning kan plattsättning vara en givande erfarenhet med mycket kreativ potential, och inte bara det, utan det kan också ge utmärkt anställningstrygghet och goda förtjänstmöjligheter. Om du har undrat vad som krävs för att bli en skicklig plattsättare eller om du kanske bara försöker dig på detta hantverksyrke – läs vidare för att få veta mer!

Jag har en vän som arbetar med plattsättning här i Luleå, och han talar ofta om att det är ett hantverk som kräver mycket skicklighet och hängivenhet. Att lära sig att arbeta med olika material, förstå grunderna för installation av kakel och behärska de olika verktygen för att skära kakel kan vara ganska svårt. Nyckeln är att ta sig tid, öva så mycket som möjligt och få vägledning av erfarna yrkesmän.

När det gäller själva installationen finns det några viktiga tips som du bör känna till. För det första bör du alltid börja med en ren yta och se till att eventuella ojämna områden har åtgärdats innan du börjar ditt projekt. För det andra, använd lim och fogmassa av god kvalitet för bästa resultat. För det tredje, var försiktig när du skär kakelplattor -eftersom minsta lilla misstag kan leda till att de går sönder. Och slutligen, se till att du tar dig tid och följer instruktionerna noggrant när du installerar kakel.

Om du känner att du är redo för utmaningen att bli plattsättare så finns det gott om kurser och handledning på nätet eller på plats som hjälper dig att lära dig grunderna.