Hur gör man en fönsterrenovering?

Hej och hallå denna fredag! Jag heter Johan, bor i Hammarstrand och skall försöka förklara hur en typisk fönsterrenovering går till. Dock är detta inte någon exakt vetenskap utan min erfarenhet jag delar med mig av. Jag har under många år arbetat inom branschen och mer specifikt med renovering av gamla hus. Denna text kommer främst att handla om träfönster, men det går lika bra att renovera aluminium- och plastfönster på samma sätt.

Först och främst, innan man börjar med något som helst arbete är det viktigt att göra en ordentlig planering och kalkyl. Många gånger blir jobbet onödigt mycket dyrare och tidskrävande för den som inte gjort en bra planering i förväg. Jag brukar alltid rekommendera mina kunder att sätta sig ner och fundera på hur de vill ha det, vad de vill ändra och vad som är viktigast för dem. När man har en bra planering går resten mycket smidigare och man undviker onödiga felaktigheter.

Sedan är det dags att börja med sin fönsterrenovering! Det första steget är alltid att ta bort de gamla fönstren, oavsett om man ska byta hela fönstret eller bara renovera det. Detta görs för att man ska komma åt att måla eller putsa fönstret på bästa möjliga sätt. När gamla fönstren tas bort brukar detta vara en ganska smutsig och dammig process, så det är viktigt att man tänker på ventilationen när man jobbar.

Det andra steget i en fönsterrenovering är att måla eller putsa fönstrer. Det finns olika typer av målningar och putsningar som man kan välja mellan, så det är viktigt att man tittar på olika alternativ innan man bestämmer sig. Det kan till exempel vara bra att fråga en fackman eller besöka en byggbutik för att få råd och tips om vilken typ av målning som passar bäst för just ditt hus och dina fönster.